Z różą, marmoladą, z budyniem, adwokatem, z lukrem czy cukrem pudrem chyba każdy wie o czym mowa – o pączku. Tłusty czwartek jest świętem, dla niektórych najbardziej wyczekiwanym w całym roku. Nie ma się co dziwić, w końcu jest to ostatni czwartek przed wielkim postem. Dawniej świętowało się odejście zimy, a witano nadejście wiosny. Natomiast w dzisiejszych czasach podejście do tego święta jest zupełnie inne.

Pączek – pod lupą dietetyka

pączek pod lupą dietetyka

Z żywieniowego punktu widzenia pączek to posiłek węglowodanowo – tłuszczowy, przygotowany z ciasta drożdżowego, usmażony w głębokim tłuszczu oraz zazwyczaj oblany lukrem. Wartość energetyczna pączka w zależności od wielkości i nadzienia to około 350 kcal. Nasuwa się myśl, że w sumie to nie tak źle –  w końcu 30g orzechów to około 200 kcal 😉. Niestety dla zwolenników liczenia samych kalorii, ten argument się sprawdzi, ale musimy mieć świadomość, że to przede wszystkim jakość spożywanych produktów w naszej diecie ma znaczenie.

W skład pączka wchodzi:

  • Mąka pszenna (tortowa lub luksusowa) – najbardziej oczyszczonej i praktycznie pozbawiona błonnika pokarmowego, składników mineralnych oraz witamin,
  • Biały cukier, który powszechnie jest dodawany do produktów spożywczych, a jego zwiększone spożycie ma udowodniony niekorzystny wpływ na stan zdrowia,
  • Smalec – wykorzystywany jest ze względu na swoje walory smakowe, łatwość smażenia oraz jego konsystencja pozwala na lepszą przyczepność dekoracji. Niestety jest produktem bogatym w nasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu całkowitego we krwi.
  • Jaja kurze oraz mleko – to jedyne produkty, które niosą jakąkolwiek korzyść, ale ich stosunek do pozostałych składników jest niewielki.

Zarówno w Internecie jak i na półkach sklepowych można znaleźć różne rodzaje pączków. Tradycyjne smażone, pączki z cukrem pudrem, pieczone czy amerykański donut, który ma dziurkę w środku. Warto jednak wybierać te, który mają krótki skład i zawierają tylko składniki potrzebne do ich wyprodukowania.

Ile kalorii ma pączek? czyli trudne pytania

ile kalorii ma pączek

Większość ludzi podejmując się różnych wyzwań i oczekuje szybkich rezultatów, często próbują znaleźć drogę na skróty. Niestety ale w przypadku osób bycia na diecie to się nie sprawdza. Każdy chce mieć idealną sylwetkę, nie robiąc nic albo bardzo niewiele.
Tego dnia można usłyszeć:

„Ile mogę zjeść pączków, aby nie przytyć?”

„Z czym mam je zjeść aby insulina nie szalała?”

„Ile kalorii ma pączek?”

„Co wypić aby nie czuć się ciężko tego dnia?”

Odpowiedzi na te pytania jest kilka i wszystko zależy od naszego trybu życia i stanu zdrowia. Statystycznie Polak w Tłusty Czwartek zjada od 2 do 3 pączków, czyli około
1000 kcal – należy pamiętać, że to dodatkowa ilość kalorii spożyta oprócz standardowych posiłków. Warto więc tego dnia zwiększyć aktywność fizyczną, która nam pomoże spalić nadprogramowe kalorie lub wprowadzić odpowiednio wcześniej deficyt kaloryczny w naszej codziennej diecie.

Cukrowy umiar w jedzeniu pączków

pączki z cukrem pudrem

Należy unikać stwierdzenia, że produkt spożywczy jest dobry lub zły, należy rozumieć go jako produkt bardziej lub mniej odżywczy dla naszego organizmu. Tego najlepszym przykładem jest jedzenie pączków. Dlatego o tym co nam będzie szkodziło, zawsze decyduje ilość, którą spożyjemy. Mówi się, że „kto nie zje pączka tego dnia, to nie będzie mu się wiodło” – nie oznacza, że trzeba tego dnia pobić rekord Guinnessa w ilości zjedzonych pączków. Starajmy się dbać o swoją dietę na co dzień, wybierać nie przetworzoną żywność i każdego dnia zadbać o ruch. Wtedy pewne odstępstwa nie będą wpływały na stan naszego zdrowia.

Dietetyczne pączki – czy to możliwe?

dietetyczne pączki

Szukasz zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych pączków? Dietetyczne pączki to idealna przekąska dla tych, którzy pragną smaku klasycznego pączka bez kalorii. Dietetyczne pączki dostarczają mniej cukru i tłuszczu niż zwykłe pączki, oferując jednocześnie dodatkowe korzyści zdrowotne, takie jak zwiększona zawartość błonnika. Dostępne są w różnych smakach, więc każdy znajdzie coś dla siebie!

Gdzie kupić dietetyczne pączki?

Dietetyczne pączki można znaleźć w kilku różnych formach. Na przykład wiele sklepów oferuje opcje bezglutenowe, które zapewniają ten sam pyszny smak, ale z mniejszą ilością węglowodanów i kalorii. Dodatkowo niektóre marki dietetyczne zawierają przeciery owocowe lub jogurty, które dodają do mieszanki dodatkowe witaminy i minerały. Dodatkowo mogą zawierać zero tłuszczów trans lub sztucznych słodzików, co czyni je jeszcze zdrowszą opcją.